perjantai 8. joulukuuta 2023

Molly & Henry - Kjell Westö


Kirjan nimi
: Molly & Henry - romaani sotavuosilta (Skymning 41 - Roman från en krigstid)

Kirjoittaja: Kjell Westö, suomentanut Laura Beck
Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2023, suomennos 2023
Sivumäärä: 505
Mistä: Kirjastosta

' Halusiko hän edes puhua Mollyn kanssa? Hän tiesi millainen Molly oli ja miten heidän suhteensa toimi: se oli joko taivasta tai helvettiä ja meni aina pohjaan asti. Molly ei ikinä antaisi hänen selvitä muutamalla silottelevalla lauseella, hän haluaisi tietää millaista sota oli ollut, oikeasti.
Mutta miten hän osaisi kertoa Mollylle kaikesta mitä oli tapahtunut, kaikesta mitä oli nähnyt ja kuullut? Ja miten Molly voisi ymmärtää miten se kaikki oli häntä järkyttänyt, että se oli herättänyt tämän levottomuuden, jolle hän ei voinut mitään? '
s. 100
 
Talvisota. Molly on kolmekymppinen näyttelijä, jonka huippu on jo ehditty saavuttaa. Nyt hän on vaihtanut elokuvat teatteriin ja toivoo, että vielä saisi kokea loiston. Hän lähteekin teatteridelegaation mukana Ruotsiin - ehkä teatterin avulla herätettäisiin naapurin sympatioita ja saataisiin paljon tarvittua apua sotaponnisteluihin. Henry on puolestaan reportteri, joka kulkee sodan eturintaman matkassa. Hänen aseenaan toimii kiväärin sijasta vain kynä ja paperi. Sodan loppua kohden hänen reportaasejaan ei kuitenkaan enää julkaista. Hän on nähnyt liikaa pystyäkseen enää kirjoittamaan propagandaisia hehkutuksia. Synkemmät totuuden sävyt eivät kuitenkaan sovi isommille pampuille.
 
Sitten talvisota päättyy. Molly palaa takaisin asuntoonsa Töölöön ja toivoo kuulevansa jotain Henrystä. Lopulta Henrykin palaa, mutta paluu arkeen ei kuitenkaan ole niin helppoa. Kaikkea koettua ei voi jakaa. Juopa heidän välillään kasvaa. Henryn reportterin ura on laskukiidossa ja Mollylla on omat haasteensa teatterissa, kun nuoremmat sukupolvet ottavat tilaa. Jotenkin sodan jälkeisessä pula-ajassa silti koitetaan sinnitellä. Onneksi on mökki ja maaseutu joihin paeta onnellisiin hetkiin. Uutiset maailmalta rupeavat kuitenkin taas synkkenemään. Onko Suomikin pian uuden sodan kynnyksellä...

' Sillä se, joka ei ollut ollut siellä, ei ollut ollut siellä.
Joka ei ollut nähnyt, sen silmät eivät tienneet mitään. '
s. 114

Westöö on Suomessa kirjailija, joka ei paljon esittelyjä kaipaa. Olen häneltä aiemmin lukenut Finlandia-voittajan Missä kuljimme kerran sekä Kangastus 38. Erityisesti jälkimmäiseen näistä ihastuin, joten olikin hauska huomata, että muutama henkilö tuolta esiintyi tässäkin teoksessa sivuosassa. Onhan ruotsinkieliset lehdistöpiirit varsin pienet ja ajallisesti vain muutama vuosi on näiden välissä. Nämä kirjailijan luomat teostensa maailmojen väliset yhteydet tuovat lukijalle löytämisen ilon.

Mitä itse teokseen tulee, niin heti aluksi on pakko kehua jälleen Westön taitoa kirjoittaa. Hän taitaa mielikuvien ja hetkien luonnin. Vaikka kyseessä ei ole sotaromaani, Henryn kautta pystyi silti saamaan käsityksen sodan kauhuista. Vaikka ne jäävät sivullisesti vain pieneen rooliin, tekivät ne silti vaikutukset. Ja siinä Westöön taika juuri piileekin. Hän osaa herättää aikansa henkiin. Eihän tuolloinkaan kaikki ollut pelkkää sotaa. Mutta sen haamu jäi vahvasti painamaan. Helsingin kuvaus oli jälleen vertaansa vailla. 
 
Silti tämä ei ollut aivan tajuntaa räjäyttävä lukukokemus. Helposti kahden kertojan tarinoissa toinen vetää lukijaa enempi puoleensa, ja tällä kertaa Henryn osat vetivät kyllä pidemmän korren. Ne sisälsivät enempi aikalaispolitiikkaa, lehdistön tasapainoilua propagandan, sensuurin ja totuuden välillä, sodan seurauksia sekä arkea. Näyttelijäpiirit ja teatterimaailma eivät ole minua koskaan erityisemmin kiinnostaneet, joten Mollyn omat kamppailut näissä kulisseissa jäivät siis vähän vähemmälle mielenkiinnolle. Toisaalta toisen osioita ei olisi voinut olla ilman toista. Nämä hahmot nimittäin peilasivat vahvasti toisiaan ja jotakin olisi jäänyt kyllä uupumaan ilman Mollyn osia. Kokonaisuutena komea ajankuva siis jälleen Westöltä. Ja lopetus joka sopi teokseen täydellisesti.
 
Tähdet: 3.5 / 5
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti