maanantai 18. joulukuuta 2023

Salatun tiedon seura - Leigh Bardugo


Kirjan nimi
: Salatun tiedon seura (Ninth House) 
Sarja: Alex Stern #1
Kirjoittaja: Leigh Bardugo, suomentanut Meri Kapari
Lukija: Outi Vuoriranta
Julkaisija: Aula & Co
Julkaisuvuosi: 2019, suomennos ja äänikirja 2023
Kesto: 17h
Mistä: Kirjastosta
 
Yale on maailmankuulu yliopisto, mutta sen opintojen täyteisen julkisivun takana on kahdeksan salaseuraa. Seuroja, joiden alumnit ovat vallankahvassa aina politiikasta viihdemaailman huipulle. Ehkä oletkin kuullut Kallosta ja luista tai Kääröstä ja avaimesta? Sitä et ehkä kuitenkaan tiennyt, että nämä salaseurat harjoittavat ihka oikeaa magiaa. Jokainen on erikoistunut omaan alaansa. Sisäelimistä ennustetaan tulevia pörssikursseja rikastuttaen seuran jäseniä ja alumneja. Tai luodaan illuusiotaikoja, joiden avulla uutisankkuri näyttää paljon karismaattisemmalta kuin oikeasti onkaan. Eikös olisi kätevää pystyä saamaan viestejä verhon takaa kuolleilta tai muuttamaan muotoaan? Mutta seurojen salaisuudet pysyvät visusti vain harvojen ja valittujen jäsenten tiedossa. Nyt kuitenkin parikymppinen Alex Stern tullaan vedetyksi mukaan tähän kaikkeen.
 
Alex on viimeinen ihminen, jonka uskoisi päätyvän kävelemään Yalen huippuyliopiston käytäville. Hän on nuoresta iästään huolimatta jo ollut vuosia huumeidenkäyttäjä ja tavallinen elämä tuntuu luisuvan yhä kauemmas hänen otteestaan. Sitten hänet löydetään joukkomurhan näyttämöltä ainoana selviytyjänä. Sairaalassa Yalen dekaani tekee hänelle tarjouksen, josta ei voi kieltäytyä. Hän saisi uuden elämän ja opiskelupaikan Yalesta. Tämän lisäksi hänen pitäisi toimia yhdeksännessä salaseurassa Dantena eli oppipoikana. Lethe on salaseura, jonka tehtävä on valvoa kaikkia muita, jotta kukaan seura ei enää ylittäisi rajoja rituaaleissaan. Heidän sloganinsa "No More Dead Hobos" kertoo kaiken. Alex on valittu tehtävään, sillä hänelle on erikoiskyky, josta muut eivät tiedä. Hän pystyy näkemään joukossamme vaeltavat kuolleet. 
 
Alexin vuodesta ei kuitenkaan tule helppoa. Aiempi Dante ja Alexin ohjaaja aina niin herrasmiesmäinen Darlington katoaa nimittäin mystisesti jättäen Alexin yksin vastuuseen. Sitten tapahtuu kuolemantapaus. New Havenin kaupungissa kuolee nuori tyttö - huumeidenkäyttäjä Tara, josta kukaan ei välitä. Poliisi syyttää poikaystävä diileriä, mutta Alexilla on tunne, että se ei ole koko totuus. Voisivatko seurat olla sotkeutuneet tämän tytön julmaan murhaan? Alexin on selvitettävä totuus - ja pysyttävä siinä sivussa hengissä. 
 
Huhhuh mitä tulikaan kuunneltua! Olen aiemmin Bardugolta lukenut hänen Grishnaversumin avausosansa Varjo ja riipus, mikä oli varsin passeli YA-fantasiasarja omilla twisteillään. Hän ei silti jäänyt minulla sen erityisemmin mieleen kirjailijana, jota tulisi seurata. Salatun tiedon seura on hänen ensimmäinen aikuisille suunnattu romaaninsa, ja pakko se on myöntää, että hienosti Bardugo on kehittynyt kirjailijana. Nyt nimittäin jouduin heti ensisivuilta koukkuun enkä millään olisi halunnut vapautua sen ikeestä. 
 
Hauskasti tänä vuonna kaksi YA-fantasiasarjoista tunnettua kirjailijaa ovat molemmat tehneet aikuisille suunnatut teokset, jotka ovat olleet minulle aivan täysosumia. Throne of Galssista tunnettu Sarah J. Maas kirjoitti urbaanin fantasiateoksen Maan ja veren huone, jonka uskoin olevan vuoden ykköseni fantasiakirjojen saralla. Nyt Bardugo nousee kuitenkin samoihin kärkikahinoihin tällä salaseuroista ammentavalla romaanillaan. Luin vastikään myös erittäin hyvän Olivie Blaken Atlas - valitut, jossa myös ammenettiin salaseuroista ja magiasta. Bardugon teoksessa tämä oli kuitenkin herätetty vielä himpun verran kutkuttavammin henkiin. Ehkä sillä on oma tekemisensä, että hän on itse opiskellut Yalessa ja kuulunut yhteen näistä salaseuroista...
 
Salatun tiedon seura on siis varsin jännittävä teos, joka suuresta sivumäärästään huolimatta pitää otteessaan aivan alusta loppuun asti. Alex ei ole päähenkilönä mikään täydellinen tyttö vaan tatuoitu selviytyjä, jonka sisällä asustaa kalkkarokäärme valmiina sivaltamaan tarpeen vaatiessa. Hän oli kiehtova hahmo, jonka kyyninen suhtautuminen toi mukavan mausteen kerrontaan. Oli todella kiehtovaa sukeltaa hänen mukanaan eri seurojen riitteihin sekä kuoleman verhon takaisiin maailmoihin. Kuinka hyvin Bardugo onkaan onnistunut ottamaan nämä oikean maailman palikat ja lisäämään niihin maagiset mausteet. Tapahtumia ja yhteenottoja on siis luvassa roppakaupalla ja Taran murhajuonen avautumista oli kiehtovaa seurata. Lämmin suositus siis tälle sarjalle, mikäli ikinä on pohtinut edes leikillään mitäköhän valtaapitävien salaseuroissa oikein touhutaankaan.
 
Tähdet: 5 / 5
 
 

2 kommenttia:

  1. Onneksi me luetaan spefi-lukupiirissä tää ens keväänä! Kiinnostaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi onpa kiva, että teillä on spefiin erikoistunut lukupiiri! Lukuiloa siis kevääseen :D

      Poista