lauantai 2. joulukuuta 2023

Jadetikarin arvoitus - Lynn Messina


Kirjan nimi
: Jadetikarin arvoitus (A Scandalous Deception) 
Sarja:  Beatrice Hyde-Clare ratkaisee #2
Kirjoittaja: Lynn Messina, suomentanut Nelli Hietala
Lukija: Rosanna Kemppi
Julkaisija: Aula & Co
Julkaisuvuosi: 2018, suomennos ja äänikirja 2023
Kesto: 8h 49min
Mistä: Kirjastosta
 
Murha paremmissa piireissä teoksessa Beatrice Hyde-Clare ratkaisi murhan 1800-luvun seurapiirikartanossa. Nyt hän on palannut takaisin Lontooseen sukulaisperheensä kanssa, mutta kartanon tapahtumat seuraavat vielä häntä. Valheella on pitkät jäljet, ja nyt Bean kauhuksi hänen tätinsä on päättänyt löytää hänen murhatutkimuksen selvittelyprosessissa sepittämänsä traagisen romanssin kohteen. Eihän se nyt haittaisi, vaikka mies on alempaa säätyä ja jo naimisissa. Jos on olemassa jokin keino saada tämä pian vanhaksi piiaksi jäävä valju Bea miehelään, täti ei aio jättää kiveäkään kääntämättä. Bea on siis epätoivoinen, mutta nokkelana nuorena naisena keksii ratkaisun ongelmaansa. Hänen pitää vain viedä lehteen miehen kuolinilmoitus ja kaikki valheen epätoivotut seuraukset tulevat katoamaan.

Kaikki ei mene kuitenkaan salaisella ilmoituksenvienti retkellä suunnitelmien mukaan. Lähtiessään lehden toimituksesta hänen eteensä lyyhistyy nuori keikari arvokkaan näköinen jadetikari törröttäen selästään. Jo herra Otleyn tapauksen selvittelyssä Bea oli viimein tuntenut heräävänsä henkiin, joten eihän hän voi antaa uuden tilaisuuden mennä sivusuuhun, varsinkaan kun ruumis kerran kirjaimellisesti kompastuu hänen jalkoihinsa. Nuoren naisen on vain haastava tehdä tutkimuksia yksinään 1800-luvun Lontoossa. Onneksi on kuitenkin muuan arvostettu herttua Kesgrave, jonka jalkojen juuressa kaikki portit aukeavat - onhan hän sentään herttua! Herttua, joka saa Bean ärsyynnyksen nousemaan ja tiukkaa sanailua on jälleen luvassa puolin jos toisinkin. Ja ehkäpä siinä sivussa tulee selvitettyä jaarlin murhakin.
 
Jadetikarin arvoitus jatkaa siis pitkälti samoilla aineksilla kuin sarjan aloitusosakin. Tällä kertaa myös seurapiirisesonki on pyörähtämässä käyntiin, mikä loi myös oman kiehtovan lisänsä. Eräs nimittäin kiinnostuu tekemään tästä harmaasta seitsemännen kauden seinäruususta vuoden hitin. Mielenkiinnolla jään siis seuraamaan, miten Bean seurapiiriura lähteekään tästä kehittymään. Seurapiirit pyörivät myös vahvasti teoksen murhan ympärillä, sillä onhan murhattu tunnettu keikari, jolla on ollut paljastuskirja tulilla. Ketkä kaikki ovatkaan tutisseet lävähtäisivätkö heidän salaisuutensa pian julki? Olisiko siinä tarpeeksi motiivia peräti murhaan?
 
Messinan sarja on varsin helposti lähestyttävää cozy crimea, jossa Ylpeyden ja ennakkoluulon kaltainen jännite pääparin välillä on aivan yhtä keskiössä kuin itse murhatutkimuskin. Kuinka Bea rakastikaan vihata etuoikeutettua herttuaa, mutta samalla he muodostivat kyllä aikamoisen tiimin. Puolestaan herttua ei ole selkeästi tottunut, että joku ei pokkuroikaan hänen edessään, ja nokkela Bea heittää kyllä sanavalmiisti ja arastelematta heti takaisin. Heidän sananvaihtoaan oli jälleen herkullista seurata. 
 
Eihän teos ole kirjallisilta ansioiltaan mitenkään erityinen ja edelleen Bea tuntui hiukan liian lapsekkaalta ollakseen 26-vuotias nuori nainen, mutta toisaalta tällaisena hyvän mielen kirjana tämä teos toimi varsin mainiosti. Useaan otteeseen virnistelin kuunnellessa ja oikeastaan odotin ihan, milloin pääsisin taas seuraamaan Beaa ja herttuaa seurapiirien kiemuroihin. Kyllähän se murhatutkimuskin siinä eteni, mutta itse tapaus ei ollut ainakaan minulle se pääasia tässä. Kyllä se keväällä ilmestyvä seuraavakin osa taitaa pitää lukea, jotta näkee miten asiat tästä lähtevät etenemään.
 
Tähdet: 3.5 / 5
 
Muut sarjasta lukemani osat:
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti