Kirjoittaja: George Orwell
Kustantaja: Signet Classics
Kustantaja: Signet Classics
Julkaisuvuosi: 1949 / 1983
Sivumäärä: 245
Mistä: Äidiltä lainassa
' The thing that he was about to do was to open a diary. This was not illegal (nothing was illegal, since there were no longer any laws), but if detected it was reasonably certain that it would be punished by death, or at least by twenty-five years in a forced-labour camp. '
s. 9
On vuosi 1984, tai ainakin Winston uskoo niin, mutta nykyään on mahdotonta tietää varmasti. Hän on Puolueen ulkojäsen maailmassa, jossa se joka hallitsee nykyisyyttä hallitsee menneisyyttä. Winston on itsekin töissä Totuusministeriössä, jossa hän päivittäin kirjoittaa uudestaan vanhoja uutisia ja puheita. Puolue määrää mikä on totuus ja silloin myös kaiken historian ja aiemmin kirjoitetun pitää tukea sitä. Vanha poltetaan ja uusi tieto tulee tilalle. Ocean on sodassa Eurasian kanssa ja on aina ollutkin, vaikka Winston muistaa hyvin että vain muutama vuosi sitten Eurasia oli liittolainen ja Eastasia vihollinen. Nykyään tuon mainitseminen olisi rikoksista pahin: Ajatusrikos. Siitä rangaistus on aina kuolema. On olemassa vain yksi totuus ja se on Puolueen totuus. Sananvapaus on jo aikoja sitten menetetty. Nyt on ajatusten vapauden vuoro.
Winston on kuitenkin hereillä. Hän muistaa asioita ja ei ole aivopesty uskomaan kaikkea mitä telescreenit tuuttaavat. Muut unohtavat hetkessä, että suklaakiintiön määrää ilmoitettiin juuri eilen vähennettävän 30 grammasta 20 grammaan, kun jo seuraavana päivänä on kaikkien huulilla suuri riemu kun Puolue ilmoittaa että suklaakiintiö on nostettu ja on nyt peräti 20 grammaa. Kansalaiset elävät ja hengittävät täysin Puolueen oppien ja sanomisten mukaisesti. Jos Puolue sanoo, että 2+2=5 se on absoluuttisen varmasti 5. Winston kuitenkin tietää, että ei neljä sormea voi muuttua viideksi vaikka Puolue mitä sanoisi.
Päähänpistona hän päättää aloittaa kirjoittaa päiväkirjaa. Jonnekin on tuota ympäröivän maailman absurdiutta pakko päästä purkamaan! Kehenkään ei nimittäin vai luottaa. Lapset aivopestään jo pienestä pitäen vakoilemaan vanhempiaan ja ilmiantamaan heidät pienimmästäkin epälojaalisuuden osoittamisesta Puolueelle. Rakkautta tai perhelojaaliutta ei enää ole. Teknologia on myös mahdollistanut 24/7 valvonnan. Kaikkialla on telescreenejä, jotka lähettävät propagandaa kansalle ja samalla ne toimivat valvontalaitteina, jotka poimivat pienimmänkin kuiskauksen ja jonka kautta Ajatuspoliisit voivat tarkkailla sinua. Pelottavan Rakkausministeriön tiloihin voi joutua kuulusteltavaksi (kidutettavaksi) jo vain väärästä mikroilmeestä. Kaikki sinussa voi pettää sinut. Yksikin väärä sana, liike, ele tai tunne voi paljastaa sinut. Onko Winstonilla edes mahdollisuutta? Hän itsekin uskoo, että kyse on vain ajasta, milloin kuolemantuomio on hänen kohtalonsa. Mutta voisiko olla muitakin, jotka ovat hereillä ja mielensä perukoilla vastustavat valvovaa Big Brotheria?
' WAR IS PEACE
FREEDOM IS SLAVERY
IGNORANCE IS STRENGTH.
[- -]
Always the eyes watching you and the voice enveloping you. Asleep or awake, working or eating, indoors or out of doors, in the bath or in bed - no escape. Nothing was your own except the few cubic centimetres inside your skull. '
s. 26
Orwell on luonut pelottavan ja hyvin tarkan kuvauksen totalitaristisestä yhteiskunnasta. Kuinka kansa voidaankin aivopestä uskomaan mihin vain. Jopa vahvimmat mielet voidaan taivuttaa uskomaan sydämestään Puolueeseen ja rakastamaan Big Brotheria. Jopa ne ihmiset, jotka itse kirjoittavat uudestaan historiaa uskovat täysin sieluin Puolueen absoluuttisiin totuuksiin. Doublethink on alitajuista. Totuus menettää itsessään merkityksensä, koska mitä vain uskotaan, kun se tulee auktoriteetin suusta. Perusteluille ei ole tarvetta. Jopa kieli on valjastettu täysin Puolueen käyttöön. Joukkoharha on täydellinen.
Totalitarismin varjo on taas nostamassa rumaa päätään. Nykyiseen poikkeustilanteeseen vedoten hallinnot kiristävät otettaan kansasta ja yksilönvapaus jää jalkoihin. Ja kuka tietää mitkä poikkeussäädöksistä jäävätkään vielä voimaan... Kuten teoksen jälkisanoissakin sanotan, niin nyt ei puhuta pelkästä Venäjästä tai Kiinasta vaan myös länsimaissa ja meidän rakkaassa Euroopassamme on samaa kehitystä nähtävissä. Orwellin 1984 onkin nyt hyytävän ajankohtainen. Tässä on muistutus siitä mihin totalitaariseen mielettömyyteen voidaankaan upota, kun hivutetaan pikkuhiljaa kansalaisoikeuksia ja yksilönvapautta rajoittavia toimia. Ensin se on vain se 'harmiton' pikkusormi, mutta harvoin se jää vain siihen. Orwell tuo myös hyvin esiin kuinka teknologian voittokululla on myös se varjoisa sivujuonne. Sitä voidaan nimittäin käyttää myös aivan uudella tavalla kansan valvontaan ja totaaliseen alistamiseen. Jo nyt puhelimesi tietää sinusta lähes kaiken.
1984 on teos, joka jokaisen tulisi lukea. Se herättää ajattelemaan totalitaarisen yhteiskunnan pelottavuutta ja absurdiutta. Kuinka helposti kansan mieltä voidaankaan masinoida ja kuinka teknologiaa voidaan käyttää myös kammottavaan kontrolliin. Asioita, joista on hyvä olla tietoinen. Orwellin Eläinten vallankumous on huomattavasti helpompi teos, mutta teemat ovat näissä silti osittain samat. Totalitarismi on tie vapauden ja itsemääräämisoikeuden menetykseen ja kurjuuteen. Valta korruptoi ja huipulle päässeet ovat valmiita tekemään mitä tahansa pysyäkseen siellä. Nämä ovat Orwellin varoituksen maailmalle. Hän oli itse ennen palavasieluinen sosialisti, joka kuitenkin näki myöhemmin aatteensa toteutuksen syövän. Sen jälkeen hän halusi valistaa ihmisiä totalitarismin vaaroista.
Toinen klassikko dystopia, joka herättelee ajattelemaan maailmaa, jossa elämme on Huxleyn Uljas uusi maailma jossa valvontayhteiskunnan sijasta kansa oloutetaan kuluttamaan ja toimimaan yhteiskunnan tahdon mukaisesti - ja aina jos tuntuu pahalta niin on huume Somaa turruttamassa kaiken negatiivisen pois. Vaikka Huxley ja Orwell lähestyvätkin näitä tulevaisuudenkuviaan hiukan eri kulmista on niissä molemmissa paljon viitteitä aikaan jossa elämme. Epätoivoon ei kannata vajota, mutta on tärkeätä tiedostaa vaaranpaikat, jotka voivat ajaa elämämme utopiasta kohti kurin dystopioita.
' BIG BROTHER IS WATCHING YOU '
s. 5
Tähdet: 5 / 5
Muualla luettu: Kirsin Book Club, Jokken kirjanurkka, Kirjoihin kadonnut, Mitä luimme kerran, Yöpöydän kirjat, Kirjapöllön huhuilua, Donna Mobilen kirjat, Kirjavaras Rere, Rakkaudesta kirjoihin, Mustelumo, There's no such thing as too many books, Kujerruksia, 1001 kirjaa ja yksi pieni elämä, Tuhat ja yksi sivua, Anna minun lukea enemmän, Iltaluvut, Kaikkia värejä, Kirjainten virrassa, Ikkunan takana, Ei vain mustaa valkoisella, Kirjaklassikot ja Cats, books & me
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti