torstai 5. tammikuuta 2023

Nainen naiselle: Luonnollinen syntymä - Aila Miettinen


Kirjan nimi
: Nainen naiselle - Luonnollinen syntymä
 
Kirjoittaja: Aila Miettinen
Kustantaja: AilaM
Julkaisuvuosi: 1992 / 2014
Sivumäärä: 180
Mistä: Kirjastosta

' Eri kulttuureissa on löydettävissä yhteisiä piirteitä luonnonmukaiselle syntymälle. Niitä on synnytyspaikan yksityisyys, tapahtuman perhekeskeisyys, synnyttäjän/perheen aktiivisuus, pystyasento, liikkuminen. Nainen ottaa vastuun synnytystyöstä, synnytyksen luonnolliseen kulkuun puuttumista vältetään; lapsi otetaan hellävaraisesti vastaan, ensikontakti on pitkitetty ja häiriötön ja sitä seuraa aukoton vierihoito. Luonnolliseen synnytykseen kuuluu vielä äidin ja lapsen välinen symbioosi, joka alkaa hedelmöityksestä ja päättyy lapsen itsenäistymiseen.
Luonnollinen syntymä on sitä, että antaa luonnon ilmetä kauttaan. Se on synnyttämistä kuten "Luontoäiti", Jumalainen Viisaus synnyttäisi. '
s. 31

Miettinen on ollut luonnollisen synnyttämisen pioneeri ja puolestapuhuja Suomessa jo pari vuosikymmentä. Koulutukseltaan hän on synnytyslääkäri ja Suomen lisäksi hänellä on kokemusta myös Hollannin äitiyshuoltojärjestelmästä, jossa niin koti- kuin kätilöiden avustamat kodinomaiset AB-keskus synnytykset ovat arkipäivää ja sairaalasynnytykset varattu enempi vain riskisynnytyksille. Itsellään hänellä on myös viisi lasta, joista ensimmäisen sairaalasynnytys ei mennyt putkeen mutta loppujen neljän kotisynnytykset ovat olleet voimaannuttavia vaikkakin silti hyvinkin erilaisia keskenään. Synnytyksessä ei voi tietää mitä eteen tulee ja erilaiset mahdollisuudet on hyvä tiedostaa ja varautua. Suurin osa synnytyksistä on kuitenkin matalan riskin synnytyksiä, joihin kaikkea sitä nykyajan medikalisaatiota ei tarvittaisi sotkemaan luonnollista prosessia. 
 
Tämä on Miettisen puheenvuoro luonnollisen synnytysprosessin puolesta. Aluksi kirjassa käsitellään kirjailijan omat viisi synnytystarinaa. Sen jälkeen siirrytään synnytyksen fysikaaliseen prosessiin eli mitä tapahtuu, miten stressi vaikuttaa, mitä synnytys "kipu" on ja kuinka sen voisi valjastaa voimavaraksi pelon sijasta. Miettinen käy läpi kuinka antautua synnytyskokemukselle hengityksen, rentoutuksen ja synnytysregression kautta, kuin myös kuinka liikkuva ja pysty asento, doula tai vesi voi auttaa itse synnytysprosessissa. Kolmannessa osassa pureudutaan synnytyspelkoon ja erilaisiin rentoutus ja raskaus-/synnytysmietiskely harjoituksiin sekä esitellään valmistavaa joogaa, lantionpohjan harjoittelua, erilaisia asentoja ja myös synnytystanssia. Neljännessä osassa siirrytään heti synnytyksen jälkeiseen aikaan eli ensikontaktin ja aukottaman vierihoidon tärkeyteen. Tässä osiossa myös esitellään vauvahierontaa. Viidennessä osassa puhutaan synnytyspaikkavalinnasta ja erityisesti kotisynnytyksen eduista. Lopuksi vielä puheenvuoroja luonnollisen syntymästä laajemminkin sekä Aktiivinen Synnytys ry:n esittely.
 
' Luonnollinen syntymä ei vanhene, se on ihmisyyteen kirjoitettu tapa syntyä/synnyttää. Lempeä syntymä, luonnonmukainen synnytys, aktiivinen synnytys, naisen synnytys, hypnosynnytys, äiti-lapsi-synnytys, normaalisynnytys, perhesynnytys kuvaavat eri aikoina korostettuja saman tapahtuman ominaisuuksia. '
s. 7

Kun oma synnytys tässä lähestyy, niin luonnollisesti kirjahamsterina ahmin aiheeseen liittyvää kirjallisuutta. Tänne bloginkin puolelle näitä siis tulee jokunen arvio heitettyä, joten pahoittelut jo lukijoille joita aihe ei niinkään kiinnosta. Onneksi tässä on vielä aikaa lukea myös muuta kirjallisuutta, joten postaukset eivät ole menossa pelkkiin vauvakirjoihin. Joulukuussa esittelin Helin Peloton synnytys teoksen, jota monet ihan neuvolaa myöten olivat minulle suositelleet. Tämä Miettisen teos puolestaan vain osui silmiini kirjaston hyllystä mistä se lähti matkaani. En siis tiennyt juurikaan mitä odottaa paitsi nimensä puolesta jo luonnollisen syntymän aihepiiriin liittyvää sisältöä. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, mutta ylipäätänsä tuollainen lääkkeetön ja lempeä, omalla painollaan etenevä synnytys tuntuu jotenkin omemmalta kuin televisiossakin näytetyt hyvinkin lääkkeellistetyt nykyversiot. Luonnollisesti kaikkea voi tapahtua ja sitten tarpeen mukaan toimitaan, mutta ainakin tavoitteenani olisi nyt valmistautua mahdollisimman hyvin näihin eri hengitys- ja rentoutustekniikoihin, jotta niin pitkään kuin vain pystyy niin prosessi pysyisi luonnollisena.

Miettisen kirjassa pidin erityisesti sen alkupuolesta. Luen hyvin uteliaana tällä hetkellä erilaisia synnytystarinoita ja hänellä tästä oli kokemusta peräti viidestä! Kehon ja sen prosessien ymmärtäminen on myös synnytyksessä tärkeätä, jotta kipu ja pelko eivät saisi valtaa kääntäen kurssin huonoille urille. Ylipäätänsä oli kiehtovaa päästä kurkistamaan millainen aistillinen heittäytyminen ja voimistava kokemus synnytys voisikaan olla. Konkretiaa oli myös mukavasti esimerkiksi koko kehon rentoutusharjoituksina. Vesisynnytykselle oli myös varattu oma havainnollistava osuutensa, sillä onhan altaista tullut jo aika iso hypetrendi. Isot pisteet myös vauvahieronnan yksityiskohtaisesta läpikäynnistä kuvilla joka vaiheen demonstroiden. Tätä on ehdottomasti päästävä kokeilemaan! 
 
Kirjan loppupuolisko puolestaan tuntui jymähtävän hiukan paikalleen ja tiettyä läpi puskevaa paatoksellisuutta oli havaittavissa. En tätä sinänsä ihmettele, sillä Miettisellä on ollut vaikea polku takanaan, jossa sairaalat ja instituutit ovat koittaneet häntä hiljentää. Kuitenkin jäin toivomaan enempi sellaista yleistä positiivista tunnelmanluontia synnytyksen ympärille sairaala vs kotisynnytys vastakkainasettelu sijasta. Itse aion tämän esikoisen ainakin synnyttää sairaalassa (kun ei tuollaisia Hollannin kaltaisia AB-keskuksia ole snif) ja tämä kirjan loppuosa melkein teki karhunpalvelusta luomalla negatiivisia assosiaatioita tähän prosessiin. Olen kuitenkin utelias kotisynnytystäkin kohtaan, joten katsotaan mitä tulevaisuus tuo sitten tullessaan. Nyt kuitenkin fokus tähän yhteen pikkukaveriin. Paljon oli teoksessa hyvää ja kiinnostavaa, mutta vähän loppupuoliskosta rokotan pisteitä.

Tähdet: 3 / 5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti