sunnuntai 2. kesäkuuta 2024

Kunpa kaikki läheisesi lukisivat tämän kirjan - Philippa Perry


Kirjan nimi
: Kunpa kaikki läheisesi* lukisivat tämän kirjan (*ja monet muutkin elämässäsi) (The Book You Want Everyone You Love* To Read (*and maybe a few you don't))

Kirjailija: Philippa Perry, suomentanut Heli Naski
Kustantaja: Atena
Julkaisuvuosi: 2023, suomennos 2024
Sivumäärä: 198
Mistä: Kirjastosta
 
' Hyvä uutinen on, että vaikkemme voi muuttaa muita, meillä on valta muuttaa omia reaktioitamme, ja tämä voi muuttaa tilanteet, joista löydämme itsemme. Muita emme pysty hallitsemaan, pystymme hallitsemaan vain itseämme, ja jos tahdomme avata ihmissuhteidemme solmuja, meidän pitää alkajaisiksi muuttaa omaa toimintaamme ja käytöstämme. On paljon helpompaa mutta vähemmän hyödyllistä keskittyä muiden ärsyttävyyteen '
s. 72
 
Psykoterapeutti ja kirjailija Perry on päättänyt tässä kirjassaan lähestyä ihmissuhteita ja kuinka selvitä niiden solmukohdissa. Teos on jaoteltu neljään osaan. Ensimmäisessä 'Miten rakastamme', keskitytään ruotimaan muun muassa merkityksellisten ihmissuhteiden luomista, yhteyden kaipuuta sekä kiintymyssuhteita. Toisessa osassa 'Miten riitelemme' esitellään seitsemän erilaista riitelytapaa sekä neuvot, kuinka purkaa nämä tilanteet ja toimintamallit, jotta jatkossa tilanteiden ei tarvitsisi eskaloitua niin pahasti. Kolmannessa osassa 'Miten muutumme' pohditaan eri muutoskohtia elämässä kuten kuinka päästä ulos umpikujasta ja muuttaa omia tapojaan sekä hyväksyä vanhenemista ja surua. Viimeisessä osassa 'Miten saavutamme tyytyväisyyden' pureudutaan puolestaan stressin ja sisäisen kriitikon selättämiseen ja tyydyttävän elämänpolun löytämiseen.
 
Tiivistettynä Perryn lähestymistapa haastaviin ihmissuhteisiin on se, että muita ei voi ikävä kyllä muuttaa, mutta omaan itseensä voi vaikuttaa. Näin tämä teos keskittyykin siis ennen kaikkea siihen kuinka itse voi muuttaa omaa käytöstään ja ajatteluaan eri tilanteissa. Uhrimentaliteetin sijaan ottaa aktiivisen roolin. Päättää skipata faktatenniksen ja sen sijaan olla empaattisesti läsnä. Olla avoin. Ja omana lisäyksenäni: ja sitten vielä tyrkätä tämä teos sen rasittavan ihmisen käteen, jotta hekin ymmärtäisivät ja ottaisivat vastuun omasta käytöksestään :D
 
' ARKIVIISAUTTA
On turha yrittää "voittaa" riitaa faktoilla ja logiikalla. Se vain ajaa osapuolet ikävään kilpailuun oikeasta ja väärästä. Älä taistele äläkä tuomitse, vaan yritä rakentaa ymmärrystä ja empatiaa. '
s. 81  
 
Takakannessa jo heti luvattiin, että tämä Perryn teos on käytännönläheinen. Tässä hän avaisi työssään usein törmänneisiin 'erimielisyyttä aiheuttaviin teemoihin ja jalostanut havainnoistaan ihmissuhteiden selviytymisoppaan'. Yksi takakannen esimerkeistä oli muun muassa 'miksi appivanhempien kanssa on vaikea tulla toimeen?' Ja juuri siihen tarvitsin kipeästi apua. Anoppini on nimittäin hyvin vahvamielipiteinen ja tuputtaa näkemyksiään innokkaasti. Tämä anoppisuhde meni vielä ihan hyvin, kunnes lapsemme syntyi, jonka jälkeen olen ruvennut ottamaan hyvinkin henkilökohtaisena arvosteluna hänen uudestaan ja uudestaan laukomat kommenttinsa kasvatukseen ja hoitoon liittyen. Ennen kuin välimme tulehtuisivat lopullisesti, tarvitsin kipeästi pelastusrengasta. Ja kuin tilauksesta huomasin tämän Perryn teoksen katalogista. Kohtaloako?
 
Takakannesta huolimatta anoppeja käsiteltiin vain yhdessä pienessä esimerkissä, mutta yleisluontoisesti tämä teos oli kyllä mainio ihmissuhdeselviytymisopas. Erityisesti nuo riitelykappaleet olivat niin konkreettisia, että jokaisessa vain nyökyttelin päätäni: Joo noin se helposti menee. Ai noinko se pitäisikin hoitaa! Luonnollisesti se, että tietää nämä paremmat toimintatavat ei vielä automaattisesti tarkoita, että yhtäkkiä elämä muuttuisi helpoksi. Myös nämä tekniikat vaativat harjoitusta ja sitä, että uskallat heittäytyä ja olla avoin. Vihan sijaan otatkin kiinni, miksi sinusta tuntuu siltä. Sanoitat tunteesi. Olet ymmärtäväinen. Mutta ainakin Perry näyttää tuon polun alun. Sitten se on itsestä kiinni, että jaksaa kävellä sitä pitkin, vaikka välillä horjahtaisikin.
 
Perrystä on muotoutumassa minulle aika täsmä kirjoittaja elämän selviytymisoppaisiin. Olen aiemmin lukunet häneltä kasvatusoppaan Kunpa vanhempasi olisivat lukeneet tämän kirjan (ja lapsesi kiittävät että sinä luit), joka kolahti kyllä kovaa. Ja nyt vielä tämä osittain samoista teemoista ja osittain uusista ammentava ihmissuhteiden selviytymisopas. Jotenkin Perryn neuvot tuntuvat fiksuilta (vaikka se tuntuukin epäreilulta, että miksi minun pitää muuttua, kun se toinen tässä on se ärsyttävä ja haastava ihminen :D) ja tähtäävät lempeästi vastuun ottamiseen omasta elämästään ja tunteistaan. Osuvasti on jälleen myös nimetty tämä teos. Toivoisin nimittäin todella, että monet läheiseni (ja myös ne vähemmän läheiset) lukisivat myös tämän ja löytäisivät sitä kautta sisäistä rauhaa ja tyytyväisyyttä elämäänsä. Ja myös helpotusta niihin elämän konfliktitilanteisiin - luonnollisesti.
 
Tähdet: 4 / 5   
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti