lauantai 8. tammikuuta 2022

Kuinka aika pysäytetään - Matt Haig


Kirjan nimi
: Kuinka aika pysäytetään (How to Stop Time)

Kirjoittaja: Matt Haig, suomentanut Sarianna Silvonen
Kustantaja: Aula&co
Julkaisuvuosi: 2017, suomennos 2018
Sivumäärä: 361
Mistä: Kirjastosta

' Olen vanha.
Se on tärkein asia, jonka kerron. Asia, jota todennäköisesti et usko. Jos näkisit minut, luulisit minua varmaankin noin nelikymppiseksi, mutta se olisi täysin väärä luulo. 
Olen vanha - vanha niin kuin puu, islanninsimpukka tai renessanssimaalaus on vanha.
Annan pienen vihjeen: synnyin pitkälti yli neljäsataa vuotta sitten, maaliskuun kolmantena päivänä vuonna 1581 '
s. 11 
 
Tom Hazard näyttää täysin tavalliselta nelikymppiseltä lontoolaiselta, mutta pinnan alla hän on jotakin aivan muuta. Tom on albatrossi tässä päivänkorentojen maailmassa. Hän on nimittäin yli 400-vuotias. Harvinaisen tilansa vuoksi Tom ikääntyy eri tahtia kuin muut. Hän on kuitenkin oppinut kantapään kautta, että ei pidä jäädä sammaloitumaan yhteen paikkaan liian pitkäksi aikaa. 1500-luvun Englannin noitavainojen kauheudet ovat hänellä vielä kirkkaasti mielessä.
 
Tom on elänyt useita elämiä. Hän on milloin ollut soittoniekkana Shakespearen ajan Englannissa, tutkimusmatkoilla kapteeni Cookin matkoilla, kokenut 1800-luvun murroksen sekä jazz-huuruisen 20-luvun. Hän on asunut ympäri maapallon. Nyt hän kuitenkin haluaa palata takaisin Lontooseen. Ehkä aloittamalla tuolla nuoruutensa kotikaupungissa uudestaan hän voisi löytää rauhan historiansa kanssa. 1600-luvun alussa hän on nimittäin menettänyt rakkautensa ja hukannut tyttärensä. Tyttären, jota vaivaa sama harvinainen vaiva kuin häntä. Hän on kuluttanut elinikiä löytääkseen tyttärensä - kuitenkin turhaan. 

Albatrosseilla eli alboilla on myös oma salainen seuransa, jota johtaa jo lähes 1000-vuotias äärimmäisen rikas Hendrich. Seura auttaa alboja järjestämällä heille uuden identiteetin ja elämän. Nykyaikana ei nimittäin voi enää luoda nahkaansa uudestaan uudessa kylässä kuten ennen, sillä teknologisessa maailmassa kaikki ovat rekistereissä. Seura tärkein sääntö on, että koskaan ei saa rakastua. Kahdeksan vuoden välein on nimittäin vaihdettava identiteettiä, jotta kukaan ei rupeaisi liikaa epäilemään miksi ikääntymistä ei tapahdu. Monet haluavatkin elämiltään luksusta ja nautintoja, sillä albojen elo on pohjimmiltaan yksinäistä ja pitkää. Tavallisena historianopettajana Tom kuitenkin toivoo, että voi kerrankin jakaa elämässä kokemiaan asioita - vaikkakin opetuksen varjolla. 

' Sikäli kun ymmärrän, tämä on 2000-luvun ongelma. Useimmilla meistä on kaikki se, mitä aineellisesti tarvitsemme, joten markkinoinnin tehtävä on nyt yhdistää talous tunteisiimme ja saada meidät tuntemaan, että tarvitsemme enemmän, ja haluamaan asioita, joita emme ole koskaan ennen tarvinneet. Vaikka tienaisimme kolme tonnia kuussa, meidän halutaan tuntevan itsemme köyhiksi. Jos olemme käyneet vain kymmenessä maassa, meidän halutaan tuntevan itsemme liian vähän matkustelleiksi. Meille vihjataan, että olemme vanhoja, jos meillä on ryppyjä, ja rumia, jos emme näytä samalta kuin käsiteltyjen ja muokattujen kuvien ihmiset.
Kukaan, jonka tunsin 1600-luvulla, ei halunnut löytää sisäistä miljardööriään. He halusivat vain elää murrosikään asti ja välttyä täiltä. '
s. 302

Kuinka aika pysäytetään on monikerroksellinen tarina. Tom on kuin maatuskanukke, jossa hänen eri elämät ovat pinnan alla vain odottamassa esiin nostamista. Ihmismieltä ei olla luotu käsittelemään tuollaista muistojen määrää, joten päänsäryt ja muistojen hallitsemattomat vyöryt ovat Tomille arkipäivää. Noiden erilaisten laukaisevien tekijöiden avulla pääsemmekin seuraamaan Tomin elämän eri vaiheita ja tapaamisia myös eri kuuluisuuksien kuten Shakespearen, Cookin ja Fitzgeraldin kanssa. Kaikki nuo eri ajat ja elämät muodostavat kuitenkin koherentin kokonaisuuden, jota oli kiehtova seurata. 
 
Mitä ihminen joka on elänyt keskiajalta lähtien ajattelee maailman menosta? Tomin pohdintojen kautta käykin selväksi, että vaikka aikakaudet vaihtuvat niin ihmiset ovat silti samoja. Kuinka historiasta voisi oppia niin paljon, mutta silti ihmiset on tuomittu toistamaan samat virheet aina uudestaan ja uudestaan. Villit, riemukkaat ja vahvat uskot oman aikansa erinomaisuuteen on toistunut niin 1920-luvulla kuin kaikilla eri vuosisadoilla sitä ennenkin. Liikaan turvallisuuden tunteeseen tuudittuminen on kuitenkin vaarallista kuten historia opettaa. Maailma tuntuu kulkevan ajan vääjäämättömissä sykleissä. Mielenkiintoisesti Haig nostikin Tomin kautta myös esiin, kuinka kehitys vain kehityksen vuoksi ei ole aina tie parempaan. Kehitys luo usein hyvää, mutta sillä on myös negatiivisia seurauksia, eivätkä 2000-luvun saavutukset ole tästä minkäänlaiset poikkeukset.

Olisin halunnut ahmia tämän Haigin teoksen yhdessä päivässä, mutta onneksi järkevä puoleni patisti minut nukkumaan yöunet välissä. Jostain syystä tämä Tomin tarina imaisi minut täysin mukaansa, vaikka Haigin toinen teos Keskiyön kirjasto olikin jäänyt keveydellään pienoiseksi pettymykseksi. Haigin teokset ovat tosiaan hyvin viihteellistä kirjallisuutta, jotka eivät vaadi lukijaltaan liikoja. Tässä pystyi vain nauttimaan Tomin matkassa mukana läpi aikakausien ja elämien. Kaiken taustalla pysyi kuitenkin isompi teema siitä, kuinka elää elämäänsä. Vaikka sinulla olisi kaikki aika maailmassa, mutta ei mahdollisuutta aitoihin ihmissuhteisiin, olisitko onnellinen? Ehkä se ei olekaan se elämän määrä vaan laatu joka merkitsee. Haigin teos oli mukavaa helppolukuista kirjallisuutta, jossa ei briljeerattu kielellä tai henkilöiden monitahoisuudella. Silti Haig on onnistunut upottamaan teoksensa joukkoon pieniä ajatusten alkuja, joihin lukija voi halutessaan tarttua. Lämmin suositus siis tälle pienelle välipalateokselle. 

Tähdet: 4 / 5
 
 

2 kommenttia:

  1. Tämä oli erikoinen ja hauska kirja. Pisti miettimään omia digilaitteita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haig on kyllä luovasti punonut eri aikakausista mukavan teoksen, jota ei ainakaan tusinatuotannosta voi syyttää :)

      Poista