maanantai 6. maaliskuuta 2023

Vauva: omistajan opas - Louis Borgenicht ja Joe Borgenicht


Kirjan nimi
: Vauva - omistajan opas (The Baby Owner's Manual)

Kirjoittaja: Louis Borgenicht ja Joe Borgenicht, suomentanut Osmo Ryytty
Kustantaja: Karisto
Julkaisuvuosi: 2003, suomennos 2021
Sivumäärä: 215
Mistä: Kirjastosta
 
' Vauva muistuttaa yllättävän paljon muita omistamiasi laitteita. Tietokoneen tavoin myös vauva tarvitsee virtalähteen monimutkaisia tehtäviä ja toimintojaan varten. Videonaurin kuvapäiden tavoin myös vauvan pää on puhdistettava säännöllisesti, jotta tuote toimisi optimaalisesti. Auton tavoin vauvastakin tulee epämiellyttäviä päästöjä ilmakehään.
Tuotteilla on kuitenkin yksi merkittävä ero. Tietokoneiden, videonaurureiden ja autojen mukana toimitetaan käyttöopas, mutta vastasyntyneiden mukana ei. Siksi olemme tehneet sinulle tämän kirjan. Vauvan omistajan opas on monipuolinen manuaali, jonka ohjeita noudattamalla parannat vastasyntyneen vauvasi suorituskykyä ja tuloksia. '
s. 13
  
Takakannen lupauksen mukaisesti tässä on opus, jossa "vauvanhoitoa niin että insinöörikin ymmärtää!". Tässä omistajan oppaassa on käyty läpi niin vauvan käyttöohjeet, vianmääritys ja ensimmäisen vuoden huolto - mukavasti teknisistä manuaaleista tutuilla termeillä. Ensiksi käydään läpi kaavio ja osaluettelo, jotta voit tarkistaa tuotteesi sisältävän kaikki oleelliset osaset. Sitten puhutaan kodin ja asennuksen valmisteluista eli mitä hankkia ja miten varustella tilat tulevaa uutta perheenjäsentä ajatellen. Yleisessä huolenpidossa käydään puolestaan läpi vauvan käsittelyn eri otteet, itkemisen vianmääritykset, kapaloinnit ja lelulisävarusteet eri ikäisille. Kolmannessa osiossa siirrymme syöttämiseen eli vauvan virtalähteen kuvaukseen niin eri imetysasentojen kuin pulloruokinnan avulla aina röyhtäytys toimenpiteistä kiinteän ruuan esittelyihin. Luvussa neljä puhutaan torkkutilan ohjelmoinnista eli alueen konfiguroinnista ja päälle kytkemisestä. Yleishuollossa käydään läpi vaippojen asennus, puhdistukset ja pukeutumiset. Kuudennen luvun kasvu ja kehitys osiossa käydään läpi tuotteen motorista ja sanallista kehitystä ensimmäisen vuoden virstapylväinä. Lopuksi vielä esitellään turvallisuus ja hätätoimet, joka pitää sisällään yleisimpiä vaivoja ja sairauksia sekä muun muassa elvytys ja heimlich-ote opastukset vauvoille.

Lainasin tämän opuksen oikeastaan hiukan kieli poskella diplomi-insinööri miehelleni luettavaksi, sillä idea vauvan hoitomanuaalista insinööriaivoille kuulosti hauskalta. Niinhän siinä sitten kävi, että kiinnostuin myös itse kurkkaamaan mitä teos pitääkään sisällään ja hupskeikkaa se tulikin luettua sitten läpi. En ehkä ollut siis teoksen suunnittelemaa kohdeyleisöä, mutta varsinkin alussa nuo viittaukset laitteisiin ja manuaaleihin tuntuivat hauskoilta lisiltä. Mitä pidemmälle teosta kuitenkin luki, niin lukijana myös rupesi kokemaan tiettyä kisaväsymystä. Olikohan hauskaa vitsiä pitkitetty jo vähän liiaksikin?
 
Omistajan opas käy läpi vauvan hoidon perusteet. Oikeastaan tällainen manuaali, jossa on kuvakaavioiden avulla käyty kädestä pitäen läpi ne kanto-otteet, vaipanvaihdon ja pesun vaiheet, kapaloinnit ja muut, oli yllättävän kätevä. Pienessä kirjassa kaikki perustieto mitä voit tarvita, kun täysin ummikkona saat vastasyntyneen nyytin vastuullesi, eikä sinulla ole mitään hajua edes mistä aloittaa. Tuntuu, että itse olen joutunut näitä asioita kahlaamaan monien eri sivustojen kautta eli annan kyllä arvoa tälle yksissä kansissa helppoudelle. Toisaalta, koska olin jo perehtynyt aiheeseen niin en tiedä paljonko niksikolmosia tästä teoksesta enää sai itse irti. Tuntui myös, että jotkut neuvot olisivat hiukan vanhahtavia tai hassusti suomeen soveltuvia (vai kuinka monella pyörii aseita kotona niin että on erikseen hyvä korostaa, että ne ovat sitten varmasti lukkojen takana). Tässä kohtaa vasta huomasin, että teoshan on 20 vuotta vanha ja yhdysvaltalaisten kirjoittama! Nooh kuten Kaitaniemen Luonnollisessa lapsuudessa opimme, niin eipä ne vauvanhoidon tarpeet juurikaan ajan saatossa muutu. Ihan toimiva perusteos siis noviiseille, mutta siinäpä se.  
 
Tähdet: 2 / 5
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti