Kirjan nimi: Dyynin messias (Dune Messiah)
Sarja: Dyyni #2
Kirjoittaja: Frank Herbert, suomentanut Hilkka Pekkanen
Kustantaja: Wsoy
Kirjoittaja: Frank Herbert, suomentanut Hilkka Pekkanen
Kustantaja: Wsoy
Julkaisuvuosi: 1969, suomennos 1987
Sivumäärä: 299
Mistä: Isältä lainassa
' Muad'Dibin qizarapapit kävivät laajaa dzihadia, uskonsotaa, kautta avaruuden. Sota oli kiivaimmillaan ainoastaan kahdentoista standardivuoden ajan, mutta siinä ajassa he ehtivät saattaa melkein koko ihmisten asuttaman maailmankaikkeuden saman hallitsijan valtaan. '
s. 8-9
Dyynin messias jatkaa Dyynissä aloitettua huimaa tarinaa karulta aavikkoplaneetta Arrakisilta. Paljon on muuttunut sitten edellisen osan. Aavikkojen sissikansa fremenit ovat lähteneet uskonsotimaan ympäri galaksia levittämään messiaansa Maud'Dibin sanomaa. Tämä messias eli Paul, joka kykenee näkemään näkyjä yli ajan, on siis epäonnistunut. Hän pyrki niin kovasti estämään dzihadia syntymästä, mutta nyt sitä tehdään hänen nimissään. Paul on kuitenkin noussut keisarikunnan johtoon. Hän pyrkii elvyttämään fremenien karua aavikkoplaneettaa ja toivoo ohjaksissa pystyvänsä estämään vielä kauheammat tulevaisuudenkuvat. Apunaan hänellä on ihmeellinen siskonsa Alia, joka jo kohdussa tuli tietoiseksi ja osaksi Kunnianarvoisien Äitien ylisukupolvista tietoutta. Alialla on myös näkijän kykyjä ja häntä palvotaan keisarikunnassa. Niin veli kuin sisko ovat tiiviisti sidottu uuden uskonnon verkkoon, jota he johtavat, mutta joka samalla elää omaa voimallista elämäänsä.
Uskonsotien jäljiltä Paulin jalkoihin on jäänyt myös monia tyytymättömiä tahoja. Ihmisten henkisiin kykyihin ja rodunjalostukseen perehtyneet Bene Gessarit ovat tuohtuneita, sillä tämän tulevaisuuden messiaan piti olla heidän suuri voittonsa, mutta sen sijaan Paul on sanoutunut vahvasti irti moisesta järjestöstä. Paul myös vaarantaa oman tärkeän sukulinjansa jatkamisen, sillä edellisen keisarin Bene Gessari tytär Irula on jäänyt Paulille vaimoksi vain nimellisesti. Hänen sydämensä ovat fremeniläisen jalkavaimon Chanin luona. Avaruusmatkustuksesta vastaava Kilta on puolestaan saanut tarpeekseen Paulin monopolista rohtoon, tuohon aavikkoplaneetan ihmeaineeseen, joka pidentää ikää ja laajentaa mieltä tulevaisuuden näkemiseen. Keinotekoisia ja uudelleen herätettyjä ihmisiä ja erilaisia osia tekevillä tleilaxilaisilla on myös omat suunnitelmansa, kuinka saada valjastettua tämä dyynin messias heidän omiin tarkoitusperiinsä. Salaliittolaisten ote Paulista ja hänen hovistaan kasvaa. Kuinka Paul pystyy estämään kammottavat tulevaisuudenkuvansa? Hallitseminen on kuin nuoralla kävelyä, jossa yksikin väärä askel voi viedä koko keisarikunnan turmioon.
' "Chani rakkaani", Paul kuiskasi, "tiedätkö mitä uhraisin jos saisin dzihadin loppumaan - jos voisin irrottautua siitä kirotusta jumalhahmosta jonka qizarapapit minun harteilleni sälyttävät?"
Chani vapisi. "Eihän sinun tarvitse muuta kuin antaa käsky", hän sanoi.
"Ei käy. Vaikka kuolisin tähän paikkaan, nimeni johtaisi heitä edelleen. Kun ajattelenkin, että Atreidesin nimi on liitetty tähän uskonnolliseen teurastukseen..."
"Mutta sinähän olet keisari! Sinulla on..."
"Minä olen pelkkä keulakuva. Kun muuttuu jumalaksi, ei enää hallitse omaa jumaluuttaan." Katkera nauru sai Paulin vavahtelemaan. '
s. 41
Olipa ihanaa solahtaa taas Herbertin dyyni-sarjan pariin, jossa scifin monimutkainen yhteiskunta kohtaa syvällisemmät pohdinnat vallasta, uskonnosta ja oikeudesta. Vaikka Paul pyrki muuttamaan julman ja korruptoituneen keisarikunnan toimintaa, on hänestä itsestään nyt tullut yksinvaltias ja diktaattori - palvottu jumala. Aavikon luolien sisseistä fremeineistä on puolestaan tullut eräänlainen luotettu kansa, jotka taistelevat dzihadissa ja ovat hallinnossa Paulin lähimpiä henkivartioita ja neuvoston jäseniä. Uskonto onkin äärimmäisen vaarallinen vallan väline, sillä se saa ihmiset palavasieluisesti mukaansa, mutta sen nimissä voidaan tehdä myös kauheuksia. Hyvät aikeet voivatkin olla lyhyin tie helvettiin. Teos saa myös pohtimaan onko ihmisluonnossa jotakin joka vastustaa muutosta hyvään, sillä jostain ne samat vanhat korruptoituneet toimintamekanismit onnistuvat aina kiemurtelemaan esiin - vain vallanpitäjät vaihtuvat välissä. Samaa voi nähdä myös historiankirjoissamme toistuvan aina uudestaan ja uudestaan. Herbert on hienosti nostanut myös esiin, kuinka aavikon kansa ei välttämättä koekaan yltäkylläistä kaupunkielämää mielekkäänä. Materia ei tuo onnea. Kaipuu entiseen rankkaan mutta yhteisölliseen elämään aavikolla on kova.
Herbertin luomassa sarjassa on siis paljon hyvää ja se haastaa lukijaa ajattelemaan, mistä nautin suunnattomasti. Ikävä kyllä tämä osa ei kuitenkaan tarinallisesti yllä ensimmäisen osan viiden tähden lukukokemuksen tasolle. Vaikka Dyynin messiaassa on vain kolmesataa sivua, verrattuna ensimmäisen osan kahdeksaansataan, tuntui silti että tämä teos jotenkin junnasi pitkälti paikallaan. Paul tuskaili yhä uudestaan ja uudestaan tulevaisuuden kammottavia kuvia ja kuinka hän ei tiedä kuinka estää ne. Oraakkelin syndrooma onkin, että hän saattaa helposti uskoa kaiken näkemänsä absoluuttiseksi lopputulokseksi, jolloin näky luo itse itsensä, sillä sen näkijä rupeaa toimimaan sen mukaisesti. Paulista ainakin näki tämän asenteen vahvasti, että kaiken tulee mennä juuri niin kuin näyssä ja silloinkin saadaan valittua vain pienimmän pahan polku. Vastaavasti sitten oli vastavoimana tuo salaliitto, joka pyrki saamaan Paulin kompastumaan itseensä. Eihän kukaan joka on luonut vahvaa kuvaa itsestään voi elää jos muuttuukin sen täydeksi vastakohdaksi. Näitä asetelmia sitten kitkuteltiin puolin ja toisin.
Tiivistämisen varaa siis olisi ollut, jotta turhalta toistolta oltaisiin vältytty. Tämä osa tuntui myös jotenkin toivottomammalta kuin edeltäjänsä. Jäi vähän fiilis, että olisiko tämä eräänlainen pakollinen täyteosa ennen kuin Herbert on päässyt jatkamaan tarinaansa uusin kääntein seuraavaan osaan. Tässä osassa oli siis paljon myös hyvää, mutta vertailu tuohon edelliseen, joka räjäytti pankin, vaikuttaa vain hyvin vahvasti fiiliksiini. Aion kuitenkin jatkaa sarjan parissa jossakin kohtaa, sillä haluan tietää mihin Dyynin kohtalo johtaa. Harmi vain, että sarjan loppuja osia ei ole suomennettu. Ehkä tilanne muuttuu, mikäli tuosta Dyyniin perustuvasta Oscareitakin kahmineesta elokuvasta tulee menestyvä sarja.
Tähdet: 3.5 / 5
Muut sarjasta lukemani osat:
1. Dyyni
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti