lauantai 5. heinäkuuta 2025

Collected works of Oscar Wilde - Oscar Wilde


Kirjan nimi
:
Collected works of Oscar Wilde
Kirjailija: Oscar Wilde
Kustantaja: Wordsworth Editions
Julkaisuvuosi: 1878-1908, kokoelmateos 1997
Sivumäärä: 1098 
Mistä: Omasta hyllystä
 
Oscar Wilde on irlantilaistaustainen ja hyvin tunnettu 1800-luvun kirjailija Lontoon seurapiireistä. Hän kirjoitti monipuolisesti eri tyylilajeja proosasta runoihin ja näytelmistä esseisiin. Tämä kokoelmateos pitääkin sisällään hänen tuotantonsa. Ensin aloitetaan Dorian Greyan muotokuvalla. Tätä seuraa novellikokoelmia Lord Arthur Saville´s Crime and Other Stories, A House of Pomegranates sekä The Happy Prince and Other Tales. Sitten tarjoillaan kattaus näytelmiä: Vera, The Duchess of Padua, Lady Windermere´s Fan, A Woman of No Importance, An Ideal Husband, The Importance of Being Earnest, Salomé, La Sainte Courtisane ja A Florentine Tragedy. Näitä seuraa Wildin runoteokset Poems, The Sphinx, The Ballad of Reading Gaol ja Ravenna. Lopulta esseekokoelma Intentions sekä A Soul of Man under Socialism ja De Profundis.  
 
Dorian Greyn muotokuva on yksittäisistä Wildin teoksista varmastikin tunnetuin. Siinä taidemaalari Basil Hallward maalaa vielä viatonta ja äärimmäisen kaunista nuorukaista Dorian Greyta. Basilin ystävä sukkelasanainen lordi Henry Wotton haluaa taulun nähdessään tutustua Dorianiin, mutta Basil vastustelee. Hän nimittäin tuntee Henryn turmelevan vaikutuksen. Niinhän siinä kuitenkin käy, että kaunis ja viaton Dorian joutuu Henryn vaikutusten alle. Dorianin sielu tummuu moraalittoman elämän seurauksena, mutta hän säilyttää upean nuoren ulkomuotonsa viattoman koskemattomana. Sen sijaan Basilin maalaama taulu rupeaa muuttumaan. Se heijastelee kaikkia niitä kauheuksia mitkä ovatkaan tahranneet Dorianin sielun...
 
Tämä Wildin kokoelmateos on ollut minulla pienoinen ikuisuusprojekti. Aloitin sen yli vuosi sitten ja eihän reilu tuhat sivua niin pahalta kuulosta. Tietysti en ottanut huomioon, että nämä sivut ovat ohuita ja täynnä pientä tekstiä - englanniksi! Lukukokemuksestani muodostui myös aikamoista vuoristorataa. Dorian Greyn muotokuva, novellit ja näytelmät veivät minut aivan pyörteisiinsä ja rakastuin ikihyviksi. Olipa De Profundisin pohdinnoissa samoin kuin parissa esseessä kiinnostavia pointteja. Sitten toinen ääripää olikin nuo runot. En juurikaan lue runoja edes suomeksi, joten parisataa sivua englanninkielistä 1800-luvun runoutta täysin ilman kontekstia oli jo aikamoinen urakka. Ei siis ihme, että pitkiä aikoja tämä teos jäi hyllylle odottelemaan, josko taas jossain vaiheessa jaksaisin tarttua tähän luku-urakkaan, josta rupesi jo muodostumaan aikamoinen suoritus.
 
Se on kyllä pakko myöntää, että Wilde on kyllä ollut taitava kirjailija. Kuinka hän onkin osannut upottaa tarinoihinsa niitä pieniä asioita, jotka nostavat ne seuraavalle tasolle. Ne puhuttelevat, ovat kiinnostavasti kirjoitettuja ja sen lisäksi ottavat kantaa vahvasti. Toisaalta tällainen älyllinen teksti myös vaatii lukijalta aika voimakasta keskittymistä. Mikäli taapero leikki olohuoneen lattialla kovaäänisesti ei tämän lukemisesta kyllä tullut yhtään mitään. Parhaiten tästä lukukokemuksesta saikin irti, kun pystyi varaamaan hiukan pidemmän rauhallisen ja keskeyttämättömän lukuhetken, jonka aikana upota tekstin syövereihin. Hauska oli kuitenkin huomata myös kuinka paljon huumoria ja kepeyttä oli Wildin näytelmissä. Tuli samanlainen ahaa-elämys kuin reilu vuosi sitten lukemassani huikeassa Mika Waltarin näytelmissä. Samalta taholta nämä järkälemäiset teokset onkin saatu lahjoiksi vuosia sitten. 
 
Olen iloinen, että tartuin viimein tähän massiiviseen luku-urakkaan ja sain kuin sainkin sen kunnialla myös päätökseen. Vaikka matka oli pitkä, antoi se myös minulle paljon. Ja uskomatonta kyllä jaksoin lukea myös jokaisen noista runoista, vaikka en tajunnut hölkäsen pöläystä suurimmasta osasta niistä. Muutamia esseitäkin olisi voinut tiivistää, mutta 1800-luvun tapa kirjoittaa on tainnut olla aika lavea (terveisiä vain Victor Hugon yksityiskohtaisille Pariisin jokaisen rakennuksen kuvauksille). Toisaalta Wildin proosassa taas oli sellaista syvyyttä, että olin aivan lumoutunut. Vaikea on arvostella näin valtavaa kokonaisuutta - yhden miehen laajaa tuotantoa. Annetaan siis kompromissina neljä tähteä.
 
Tähdet: 4 / 5  
 

1 kommentti:

  1. Kiitos, kun esittelit ja avasit tuota Dorian Grayn muotokuvaa. En ole sitä lukenut, mutta hieman kutkuttaisi lukea, vaikka toisaalta se ei ehkä sittenkään ole minun. Olen joitain satuja Wildeltä lukenut ja jotkut aforismit ovat kolahtaneet.

    VastaaPoista