Sarja: Hänen majesteettinsa tutkimuksia #2
Kirjoittaja: S.J. Bennett, suomentanut Maria Lyytinen
Kustantaja: Wsoy
Kustantaja: Wsoy
Julkaisuvuosi: 2021, suomennos 2022
Sivumäärä: 446
Mistä: Kirjastosta
' Mutta nyt tuo "kammottava pikku tekele" oli viimein palaamassa kotiin - vaikka hän miettikin, missä kunnossa se mahtaisi olla, kun laivasto viimein päästäisi sen käsistään. Jäljelle jäi kuitenkin huolestuttava kysymys siitä, miten maalaus alun perinkään oli päätynyt hallituksen virkamiehen työhuoneeseen, kun se olisi pitänyt ripustaa takaisin tutulle paikalleen hänen makuutiloihinsa vuonna 1986, kun hän oli palaamassa Kiinan-matkaltaan. Jos kuningatar kuuden valtaistuimella viettämänsä vuosikymmenen aikana jotakin oli oppinut, niin sen, että monesti juuri pikkuasioita kannatti murehtia. Suuret ongelmat olivat ilmeistä laatua, ja niitä ministerit ja hovihenkilökunta yrittivät parhaan kykynsä mukaan ratkoa. Pienet pulmat taas olivat usein merkki siitä, että joltakulta oli ote lipsumassa. Oliko tässä tapauksessa käynyt juuri niin? Ja mikäli oli, mitä muuta niistä käsistä olikaan mahtanut lipsahtaa? '
s. 109
Kuningatar Elisabetin yksityissihteeri Sir Simon on päättänyt aloittaa elintaparemontin ja suuntaa kulkunsa palatsialueen uimapaviljonkiin. Siellä hän tulee kuitenkin heti aamutuimaan törmänneeksi järkytyksen, jolla ei ole mitään tekemistä kylmän veden kosketuksesta iholla. Hän nimittäin löytää naisen ruumiin altaan reunalta. Tämä näky saa jopa järkkymättömän Sir Simonin pois tolaltaan. Ruumis palatsissa! Pitää pitää huoli, etteivät juorulehdet saa tästä vihiä, sillä kuningattarella on aivan tarpeeksi asioita tehtävälistallaan, kun brexit äänestys on jakanut kansan kahtia ja täysin odottamatta musta hevonen Trump on nousemassa rapakon takana presidentiksi.
Mennään siis ajassa kolme kuukautta taaksepäin. Silloin Kuningatar Elisabet nimittäin huomaa, että hänen yksityiskokoelmansa taulu, joka on ennen roikkunut peräti hänen makuutiloissaan, on jotenkin kummasti päätynyt laivaston taidenäyttelyyn. Jo Windsorin solmusta tuttu kuningattaren salainen mysteerienratkomisapulainen apulaisyksityissihteeri Rozie siis laitetaan asialle selvittelemään maalauksen vaiheita. Samaan aikaan Rozielle selviää, että palatsia vaivaa törkykirjeiden epidemia. Ennen niin yhteen hiileen vetänyt palatsin henkilökunta on nyt varpaisillaan ja tunnelmaa voisi leikata veitsellä. Lopulta tilanne eskaloituu siihen, että Rozien esimies Sir Simon löytää ruumiin. Nyt tarvitaan jälleen kuningattaren harmaita aivosoluja kulisseissa ratkaisemaan nämä kiperät pulmat - Rozien toimiessa hänen silminään ja korvinaan ympäri palatsin.
' Kuningatar kohotti katseensa viestistä ja huokaisi. Taas sama juttu. Jos joku vielä kerran tulisi väittämään hänelle, että kaikki oli "hallinnassa", hän saattaisi itse alkaa aiheuttaa särkymisvahinkoja.
Loppumatkan hän yritti sada kaikesta edes jotakin tolkkua, mutta helikopterikuljetukset eivät suosi syvällisempää pohdintaa. Tämä pulma vaati kolme koiraa ja kunnon kävelylenkin. '
s. 215
Kolme koiraa haudattuna on sarjan ensimmäisen osan tapaan hyvin leppoisaa cozy crimea. Vaikka alussa löydetäänkin ruumis, en kokisi tätä teosta kovin dekkarimaisena. Jopa cozy crimen saralla siis keskiössä oli ruumiiden sijasta se kaikki muu. Bennett onkin saanut paljon kiitosta siitä, kuinka autenttisesti hän pyrkii kuvaamaan hovin arkea - onhan hän päässyt haastattelemaan näitä kuningattaren apulaissihteereitä eli oikeita käsiä. Lukijana puolestaan olin välillä pudota kärryiltä kukas henkilö kukin olikaan ja miltä osastolta, mutta onhan hovi aikamoinen koneisto. Onneksi se ei liiaksi menoa haitannut.
Mysteereitä siis oli oikein kolmin kappalein ja kyllähän niiden parissa Rozie joutui vaikka millaisiin odottamattomiin tilanteisiin. Kuningatar taas hoitaa velvollisuuksiaan kaoottisessa maailmassa ja samalla lyhyinä kymmenminuuttisina vapaa-ajan hetkinään koittaa ratkaista näitä palatsin pähkinöitä. Onhan se lukijalle herkullinen ajatus päästä kurkistamaan itse kuningattaren pään sisään, mutta en ole aivan varma onko tämä Bennettin luoma salapoliisi loppujen lopuksi kuitenkaan kovin uskottava. Ei pidä kuitenkaan antaa sen häiritä liiaksi lukukokemusta. Vaikka paljon ei loppujen lopuksi tapahdukaan eikä teos välttämättä jätä kovin vahvaa muistijälkeä, on se mukava välipala mysteeri luettavaksi englantilaisen teen kylkipoikana.
Tähdet: 3 / 5
Muut sarjasta lukemani osat:
Muualla luettu: Kirsin Book Club, Kasottain kirjoja ja Hemulin kirjahylly