Sarja: Atlas #1
Kirjoittaja: Olivie Blake, suomentanut Sarianna Silvonen
Kustantaja: Aula & Co
Kustantaja: Aula & Co
Julkaisuvuosi: 2022, suomennos 2023
Sivumäärä: 548
Mistä: Kirjastosta
' Medeialaisten vaikutusvalta kasvoi, samoin kasvoi niin sanottu Aleksandria-seura. Joka kymmenes vuosi valittiin uusi ryhmä kokelaita vuodeksi opiskelemaan, perehtymään arkistoon ja hiomaan taitojaan taikuudessa, jota he harjoittaisivat koko elinikänsä. Vuoden ajan jokainen seuran valitsema henkilö asui, söi ja nukkui kirjaston tiluksilla ja käytti kaiken aikansa arkiston parissa. Vuoden lopuksi viisi kuudesta kokelaasta vihittiin seuran jäseniksi. He viettivät kirjastossa vielä toisen vuoden noudattaen ankaraa yksilöllistä opintosuunnitelmaa, minkä jälkeen heille tarjottiin tilaisuus jäädä jatkamaan tutkimustaan edelleen - tai sitten he saattoivat hyväksyä ulkopuolisen työtarjouksen, mikä oli todennäköisempi vaihtoehto. Aleksandrialaisista tuli tavallisesti poliittisia johtajia, mesenaatteja, toimitusjohtajia sekä palkittuja tieteilijöitä ja taiteilijoita. Jäseneksi vihkimisen jälkeen aleksandrialaiset saivat osakseen enemmän vaurautta, valtaa, kunniaa ja tietoa kuin villeimmissä unelmissaan - ja näin ollen kokelaaksi valinta oli ensimmäinen askel polulla mahdollisuuksien täyttämään elämään. '
s. 10-11
Aleksandria-seura on ikivanha ja vain parhaista parhaimmat taikuuden osaajat voivat saada kutsun sen salaisten porttien sisäpuolelle. Näin nämä terävimmät mielet voivat päästä käsiksi tietoon, jonka olemassaolosta muulla maailmalla ei ole mitään tietoa - itse Aleksandrian kirjaston kokoelmiin! Seura on salainen ja vain joka kymmenes vuosi valitaan kuusi kokelasta tavoittelemaan sen tuomaa mainetta ja mammonaa. Kaikki kunnianhimot voidaan tyydyttää, kunhan vain ensin pääset jäseneksi. Nimittäin vain viisi kokelaista saa tämän mahdollisuuden. Yksi terävimmistä huipuista karsitaan.
Atlas on Aleksandria-seuran edunvalvoja, joka rekryää tämän vuosikymmenen valitut. Nico ja Libby ovat New Yorkin maagisesta yliopistosta vastavalmistuneet fysikalistit. He ovat historiallisen vahvoja kumpainenkin, mutta silti päätyneet kamppailemaan aina keskenään kuin kaksoisauringot, jotka kiertävät toinen toistaan. Epävarma Libby, joka on joutunut näkemään paljon vaivaa osaamisensa eteen, ei voi sietää vauraan latinosuvun vesaa Nicoa, mutta heidän kohtalonsa on sidottu toisiinsa. Sitten on Reina. Nuori japanilainen kapinallinen, joka haluaa pysyä kaukana kaikista kasveista. Onhan hän niin mahtava naturalisti, että itse luonto pitää häntä äitinään. Tristan on puolestaan pyrkinyt pääsemään elämässään mahdollisimman kauas rikollispomo isästään ja häät satumaisen rikkaan perijättären kanssa ovat jo oven takana. Tristanin kyky on nähdä illuusioiden taakse. Hän näkee aina totuuden, mikä on kyynistänyt hänet maailmaa kohtaan. Parisa on puolestaan telepaatti, jonka kyky lukea mieliä yhdessä hänen kauneutensa kanssa ovat tehneet hänestä vastustamattoman. Tämä seuralainen on aina valmiina etsimään parhaimman hyödynlähteen itselleen. Ja lopuksi on Callum. Hän on empaatti joka voi saada suostuteltua kenet tahansa tekemään mitä tahansa. Hän on vailla kunnianhimoa, koska onhan se tylsää tietää aina saavansa kaiken mitä haluaa, eikä valmiiksi rahakasan keskelle syntyminenkään ole ollut pahitteeksi.
Nämä kuusi kokelasta astuvat Aleksandrian-seuran porteista sisään. He asuvat yhdessä kartanossa, opiskelevat maailman suuria kysymyksiä ja pääsevät maistamaan pienen palan siitä mitä seura voisikaan heille tarjota. Kuppikuntia muotoutuu ja varpaillaan saa olla jatkuvasti. Edessä nimittäin häämöttää karsinta. Kuka ei jatka seuraavaan vuoteen? Herääkin kysymys ovatko he sittenkään tienneet mihin ovat ryhtyneet. Voiko tiedon hinta olla liian kova?
' Dalton katsoi kokelaiden kasvoja ja kuvitteli taas, millaista elämää olisi voinut elää; millaista elämää he kaikki olisivat voineet elää, jos heille ei olisi tarjottu tällaista.... aarretta. Ikuista loistoa. Verratonta viisautta. Täällä he pääsisivät käsiksi salaisuuksiin, jotka olivat pysyneet maailmalta piilossa satoja ja tuhansia vuosia. He saisivat tutustua asioihin, joita tavalliset silmät eivät koskaan näkisi eivätkä vähäisemmät mielet mitenkään kykenisi käsittämään.
Tässä kirjastossa heidän elämänsä muuttuisivat. Täällä heidän aiemmat itsensä tuhoutuisivat kuin kirjasto itse, rakentuisivat uudelleen ja kätkeytyisivät varjoihin piiloon kaikilta paitsi edunvalvojilta, aleksandrialaisilta ja elämättömien elämien sekä tallaamattomien polkujen haamuilta. '
s. 11-12
Bongasin tämän teoksen Aulan katalogista jo ennen kesää ja siitä lähtien on varaukseni odottanut kirjastossa vain teoksen ilmestymistä. Hyvin harvoin laitan mitään etukäteen varaukseen, mikä kertoo jo paljon. Epäilin tämän nimittäin olevan juuri minulle sopiva teos. Salaseura jonka jäseninä kaikki silmäätekevät ovat ja joilla on pääsy kadonneisiin tietoihin jotka paljastavat maailman salaisuudet? Kuinka jännittävää! Kilpailuasetelma, jossa tavoitellaan paikkaa koulutuksessa? Kuin Nevermoor, mutta vain aikuisille - kyllä kiitos! 'Salaisuuksia, petoksia ja viettelyä' luvattiin esittelytekstissä ja enhän nyt sellaiselle sanoisi ei. Ja kaiken kuorruttaa tosiaan vielä tuo kiehtova taikuuden ulottuvuus, koska pidänhän tunnetusti fantasiasta.
Vaikka siis odotin teosta kuin kuuta nousevaa, en silti ollut kovin tietoinen sen taustoista. Ilmeisesti kyseessä on jonkinlainen tiktok-sensaatioksi noussut teos, mutta tämmöisenä vähemmän somen syövereissä elelevänä mammana olin autuaan tietomätön tästä. Vasta lukiessa minulle myös selvisi, että tämähän on trilogian avaus eikä itsenäinen teos. Toisaalta kun teoksen kannet sulkeutuivat, olin oikein tyytyväinen tästä. Sellaiset koukut tuonne teoksen loppuun oli nimittäin punottu, että malttamattomana haluaisin jo palata (mieluusti jo eilen) tämän kiehtovan sarjan pariin!
Blake on todella tehnyt hienoa työtä teoksensa kanssa. Siinä yhdistyy oppituntien kautta ajatuksia ajasta, avaruudesta ja maailman rakennuspalikoista. Toisaalta taas myös mielen hallinnasta ja siitä miten ajatusten ja tunteiden kautta voikaan ohjailla. Mahtava verhon takana naruja vetelevä Aleksandria-seura puolestaan on kuin salaliittoteorioista. Kaikki kokelaat pääsivät vuorotellen ääneen ja siten kerronta pysyi kiinnostavana, kun näkökulmia vaihdeltiin. Samaan aikaan taustalla vaani jännittävät salaisuudet. Muistan puolessavälissä pohtineeni, että toivottavasti teoksen kanssa ei käy se perinteinen, että jännitystä ja suhdekiemuroita luodaan, mutta loppu olisikin pannukakku. Teoksen langanpäiden solmiminen tyydyttäväksi lopetukseksi ei nimittäin ole helppoa. Blake kuitenkin onnistuu syventämään vesiä loppua kohden ja ahmin viimeiset viisikymmentä sivua niin että lopun twistit todella koukuttivat minut lopullisesti tähän sarjaan. Ihanaa, että aikuisillekin kirjoitetaan nyt tällaista modernia fantasiaa! Sarah J. Maasin Maan ja veren huone lumosi minut jo aiemmin, ja vaikka Maas vetääkin tässä vertailussa vielä hiukan pidemmän korren, niin tämän Blaken teoksen seurassa viihtyi silti paremmin kuin hyvin. Lisää tällaista kiitos!
Tähdet: 4.5 / 5
Muualla luettu: Kirjakasta
Oo! Kyllä pitää minunkin tämä sitten lukea!
VastaaPoistaLämmin suositus kyllä :)
Poista